Kit Kjærbye

Tildeling af hæderslegat fra Anne Marie Telmanyi født Carl Nielsens Fond 2015, motivering ved medlem af bestyrelsen, billedkunstneren Kit Kjærbye:
Lene Rasmussen er uddannet på Det Kgl. Kunstakademi, billedhuggerskolen i Frederiksholms Kanal, hos professor Erling Frederiksen.
Lene Rasmussen demonstrerer en stærk iagttagelse af hverdagens liv i sin kunst. Din suveræne beherskelse af blyantens formåen skaber stærke kontraster i et naturalistisk univers.
Du skræller og fjerne alt overflødigt fedt væk i dine motiver. Du arbejder dig langsomt, men sikkert og konstruktivt ind til stedet hvor form, linjer og motiv udgør en bevægelse fyldt med styrke og poesi.
Det virker som om at fravalgene er en nødvendighed for dig. Klarhed og præcision er dine ledetråde.
Samme målrettethed viser du i dit arkivarbejde for Kvindelige Kunstneres Samfund. Arkivets registrering er en indsats vi i Kvindelige Kunstneres Samfund er dig dybt taknemmelig for.
Parat var du også i forbindelse med udgivelsen af bogen ”100 års øjeblikke – Kvindelige Kunstneres Samfund”. Du gik med i redaktionsgruppen, og stod klar når forfatterne skulle ind på arkivet og skaffe sig dokumentation til deres artikler.
Kære Lene, for nogle år siden gik jeg på opdagelse i en udstilling, hvor specielt en bestemt tegning – tiltrak sig min opmærksomhed gang på gang. Tegningens motiv var et mørkt rum, hvor en dør åbnede ind til lyset… En stille tegning, der viste et sart og poetisk rum. Men tag ikke fejl, forskydninger fremkaldte nye planer, flader og en dynamisk bevægelse. Et drama var sat i gang.
Jeg husker stadig din tegning, som en oplevelse udover det sædvanlige fyldt med ”en sitrende ro”.
For denne evne til at skabe dramatik og poesi, gennem iagttagelse og fravalg med en blyant i hånden, tildeles Lene Rasmussen Telmanyi Legatet – til lykke.
Kit Kjærbye, 1. marts 2015