Tekst af Poul Maegaard

Portræt af Elsebeth


Kunstneren Lene Rasmussen

”Den, der trådte ind i den lille sal, der var tildelt billedhuggeren Lene Rasmussen på Corner 1986, blev straks ramt af en bestemt skulptur, måske på grund af noget uventet, slet ikke oppe i tiden, men også noget usædvanligt, et portræt af en ung pige, rent og konsekvent.

Så man nøjere efter, fyldtes man med glæde over den dejlige rytme, de lette hældninger i skuldre, hals og hoved, det sitrende linjespil, den gennemførte klarhed fra den følsomt formede mund til soklens fine aftrapning. Det talte i sin livfuldhed direkte til ens sind.

Denne skulptur, ”Portræt af Elsebeth”, er med på udstillingen i Hørsholm Kunstforening. Lene Rasmussen fortæller sådan om den: ”Meget kan fange én ved et menneske; måske har det nogle markerede træk eller en regelmæssig eller usædvanlig hovedform. Noget karakteristisk for alle mennesker er måden, hvorpå hoved og hals hviler og drejer på skuldrene; i portrættet af Elsebeth fik jeg mulighed for at arbejde med oplevelsen af skuldrenes bredde, hvorfra man bevæger sig ind mod midteraksen og op, drejer gennem halsens spinkelhed og igen bevæger sig ud i rummet gennem hovedets masse.-

Selve det psykologiske skulle gerne komme af sig selv, når man gennem arbejdet over for mennesket skærpes i sin sansning.”

Gå til næste side